You are currently viewing Royal fridag med duelort

Royal fridag med duelort

  • Post author:

Mange af os kender nok de dage, som er lidt kedelige, meget forudsigelige og hvor man bare sover sig lidt igennem dagen. Dagene, hvor intet overrasker og hvor man bare gør det som man plejer. – Men denne dag var stik modsat for mig. Dette var dagen, hvor der hele tiden skete noget uventet og det var dagen hvor der skete en masse overraskende sjove ting. 

Har du nogensinde oplevet en by blive spærret af for trafik, mens du vinkede til en konge og havde munden fuld af spinatkroket og fik duelort i hovedet? Nej vel? Det var sådan en dag jeg havde. Læs videre her, hvis du er nysgerrig!!

Torsdag den 15. november. Jeg havde fri fra arbejdet, og efter at have været i bjergene og på Earth Lodge i en hel uge, pga dårlig mave og sygdom, så trængte jeg til at komme lidt ud og se noget andet. Jeg besluttede mig for at tage til Antigua med det mål, at købe mig en varm trøje. (Jeg vågnede den morgen med endnu mere ondt i halsen og var nu også begyndt at pudse næse). – Det er nemlig koldt oppe i bjergene (især når solen er gået ned efter 17:30) og det er blevet meget køligere siden jeg ankom.

I Antigua var der nogle vigtige besøg udefra (royale og ministre fra forskellige lande) så hele Antigua centrum var spærret af for trafik og hele byen var fyldt med politi. En af de besøgende var bl.a Kong Felipe VI af Spanien. ¡Óle!

Det var skønt at komme ‘hjem’ igen og ned til varmen. Jeg gik rundt hele dagen i t-shirt og nød hvordan solens varme omfavnede mine blege kolde arme og jeg havde tilmed brug for både kasket og solbriller.

Forskellige guatemelanske børnebøger

Mit første stop var ved en boghandel, som jeg pludselig spottede igennem døren, idet jeg gik forbi ude på den solbelyste gade. (Som nævnt i et tidligere blogindlæg, så er der ingen synlige hængende skilte eller stativer med ting eller lignende på gaderne i Antigua, så man ved først hvad det er for en café eller butik man står ud for, når man kan læse det ved døren). – Det var utroligt spændende at besøge dette meget mørke, lille og støvede lokale. Der var mange slags bøger, og en tredjedel af dem var børnebøger. Her var mange af deres børnebøger fyldt med de guatemalanske legender samt historier omkring maya-indianerne og deres kultur. Jeg var ret opslugt af det hele og fandt også en bog med en maya-kalender i, som kunne fortælle hvilket dyr, som beskytter en, ifølge mayaerne. Et slags totem dyr eller ‘nawal’ som det hedder. Man skulle slå op under fødselsår og fødselsdag og mit ‘nawal’ er en; Ajmaq, hvilket er en bi. 

Jeg fandt også en farvelægningsbog, hvor børn kan farvelægge mayasymboler og deres tegn. (Boghandleren ligge på ‘Calle del Arco’, mellem kirken “La Merced” og den store kendte gule bue midt i Antigua).

Min spadseretur fortsatte og jeg nød virkelig at gå rundt i en meget stille Antigua uden trafik og støj. Jeg bevægede mig mod den spanske ambassade, da jeg havde fået anbefalet en spansk café, som skulle være i nærheden. Caféen hedder ‘Txirrinta’ og ejeren er fra Galicien og har caféen med sin guatemalanske partner. – ‘Txirrinta’ er et rigtig hyggeligt sted med både retter fra Spanien og Guatemala og med livemusik og bands de fleste fredag aftener.

Jeg er stor fan af ‘croquetas’ og endte med at bestille en portion, bestående af 6 stk for 40 Q (34 kr). Og de var virkelig gode og sprøde!!

Mens jeg sad der og plejede min forkølelse og nød mine sprøde kroketter, så fornemmede jeg at noget foregik ude på gaden. Nysgerrig som jeg nu er, rejste jeg mig og fik øje på en masse mennesker i jakkesæt, som var på vej ud af ambassaden af en slags bagvej. Dvs de kom ud af en stor port, med vagter og foran holdt flere sorte nypolerede fine biler klar. Og pludselig steg Kong Felipe VI ind i sin bil, som var markeret med de spanske flag og trafikken begyndte igen. Det synes jeg var ret pudsigt og en sjov oplevelse.

Efter mit dejlige besøg på ‘Txirrinta’ fortsatte jeg mod Parque central. Det er Antiguas centrum og samlingspunkt. Her var der gang i den. Nogle børn løb rundt og skræmte duer væk, andre børn gik rundt og solgte ting eller forsøgte at finde nogen, som ville have pudset sko. Unge mødre stod og solgte deres fine tørklæder, mens de hoppede, for at vugge barnet, som hang på ryggen i et klæde og sov. Nogen nød bænkpladserne i skyggen og sad og spiste is og så var der de iøjenfaldende trætte backpackere, som kom slæbende med deres rygsække, poser og vandrestøvler. Jeg nød meget at sidde på en bænk i solen og opleve bylivet og eftermiddagens gang. Og jeg faldt tilmed i snak med en fyr fra New Mexico, som læste på universitetet i Granada i Spanien, og som var på ferie med sin familie. Han satte sig på bænken ved siden af mig og gumlede nogle kyllingestykker i sig, og han var skam også så venlig, at tilbyde mig noget af hans kylling, hvilket jeg takkede pænt nej tak til. Jeg havde i forvejen kun kunnet spise tre ud af de seks kroketter, som jeg havde bestilt tidligere. Og mens jeg sad dér midt i Antigua i den lune eftermiddagssol og nød den dejlige eftermiddag, omringet af børn, springvand, træer og farverige gadesælgere, så fik jeg pludselig en duelort i hovedet. (Godt jeg havde kasket på). Var det mon et tegn eller hvad mon det skulle betyde?

Parque Central – Antigua

Min dag fortsatte og det gjorde min forkølelse også, så mit næste mål var at finde Kleenex. Det største supermarked i Antigua hedder ‘La Bodegona’ så det blev næste stop. Her skulle man låse sine tasker inde i et skab, mens man handlede, af sikkerhedsmæssige årsager. Det synes jeg var lidt træls, men samtidigt undrede det mig ikke. Der var mange mennesker og der var næsten lige så mange ansatte som handlende. Gangene var utrolig smalle og der var mange varer. De havde også en hel afdeling med organisk mad og det hele i supermarkedet var bare billigt. Mange af de ansatte stod med bakker og smagsprøver til folk og det hele var faktisk lidt kaotisk. Jeg fandt mine Kleenex og midt i shampoo, cola, og kiks fandt jeg faktisk også min kollega fra Earth Lodge, som også havde fri i dag og som præsenterede mig for sin yndige kone.

Tæpper til salg i “La Bodegona” for 20 Q

Det var alt i alt en god dag, med lidt appetit, meget forkølelse og med ny trøje, som var hoved-formålet med turen. Jeg nød solnedgangen og udsigten til vulkanerne og bestilte en Uber (taxi) til at køre mig hjem. Det tog dog lang tid før chaufføren kom, pga byen var halvt spærret af og det tog sørme også meget lang tid for chaufføren at køre op ad bjerget og til Earth Lodge. Normalt kan turen op tage 20-25 min fra Antigua, men denne chauffør var tydeligvis på udebane og brugte næsten 45 min. (Og det viste sig at han VAR på udebanen, for manden var fra Guatemala city, så det var første gang han kørte denne tur). – Jeg sagde pænt farvel og gjorde min pandelygte klar, så jeg kunne orientere mig og komme sikkert ned ad de 300 meter jeg nu skulle gå, for at komme ned til Earth Lodge i mørke. Og midt i mørket og mens jeg var mest fokuseret på min skridt og min pandelygte, kom en flagermus flyvende direkte ind i min lygte. Jeg blev hel forskrækket, men det første jeg tænkte var, ‘bare den er OK’.. 

Alt i alt en rigtig god dag, hvor jeg lærte noget om maya-symboler og forskellige ‘nawal’, jeg fik lækre kroketter, fik en ny flot trøje, jeg så den spanske konge, fik en duelort i hovedet, mødte en venlig fyr fra New Mexico, hilste på min søde kollega, fik varmet min krop i solen og hvor en flagermus valgte at flyve ind i min lygte. Sikke en spændende dag!

 

Hvor befandt jeg mig: I Antigua centrum

Hvem mødte jeg: Min kollega og en fyr fra New Mexico

Hvad overraskede: At spinatkroketterne smagte så godt, at kong Felipe steg ind i sin bil, lige dér hvor jeg befandt mig

Hvad skal man huske på: At lade tingene ske og at lade dagene udfolde sig, for der sker altid det der SKAL ske.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Kirsten abildskov

    Jamen sikke dog en dejlig dag med mange oplevelser, men dem fik du kun fordi du er god til selv at iagttage kys kys

Skriv et svar