Pupusas

Pupusas

Tager man til El Salvador kan det ikke undgåes at man kommer i nærheden af de populære og lækre pupusas, som er meget typiske for El Salvador. Pupusa betyder stor fyldt udbulet omelet. (Selvom det ikke har noget med æg eller omelet at gøre) – Selve ordet stammer fra pipil pupusawa, oversat til spansk som popotlax. Det er en kombination af ord på Nahúatl-sproget

På hvilket som helst gadehjørne sælges der pupusas, som er tortillaformede dejklumper med fyld i, som klappes flade og steges. Pupusas har som oftes altid ost og findes med mange forskellige slags fyld. Mange spiser pupusas på vej til arbejde til morgenmad, andre spiser dem til frokost og der er også dem, som indtager pupusas som aftensmad…. – altså en ret, som faktisk spises døgnet rundt i El Salvador.

Den mest almindelige og traditionelle pupusa er med ost og sorte bønner. Men pupusas kan skam også fås med spinat, svampe, squash, jalapeños, basilikum, svinekød, kylling, og meget andet.

En aften var jeg med Fidel og Yolanda ude og spise middag. Vi tog til nabobyen Santa Tecla og fandt et såkaldt “pupuseria”. Et spisested, hvor de kun serverede pupusas. Santa Tecla ligger ikke langt fra San Salvador og ville svare til, hvis man kørte fra København centrum til Frederiksberg (i Danmark).

Når man bestiller sin pupusa kan man også vælge sin egen dej. Jeg blev spurgt om jeg ville have mine pupusas lavet på ris, majs eller begge dele. Fidel svarede hurtigt for mig “majs”, for han sagde at de var klart de bedste. Jeg har kun smagt dém lavet af majs og ganske rigtigt smagte de ret fantastisk.

Priserne varierer også meget, alt efter hvor du køber dem og hvad for noget fyld der er i. De traditionelle pupusas, med ost og sorte bønner, som sælges på alle gadehjørner, sælges oftes for 1 $ for 3 stk. (Ca. 6,5 kr)

Den aften jeg var ude og spise på ‘pupuseria’ smagte jeg bl.a. en pupusa med ost og jalapeños og så tilsatte jeg syltede syrlige og stærke grøntsager, som havde ligget i lage, som stod på bordet som tilbehør. Der blev også serveret en tomatagtig salsa og det hele smagte bare rigtig godt sammen. – De fleste steder serveres der forskellige hjemmelavede juicer og læskedrikke til, men Fidel fortalte, at den bedste måde at spise sin pupusas på var med varm chokolade, hvilket han bestilte. Jeg foretrak en juice. Og hovedregelen er; pupusas spises altid med fingrene. – Velbekommen.

Hvor befandt jeg mig: På en retstaurant (pupuseria) i San Tecla

Hvem mødte jeg: Jeg var sammen med Fidel og Yolanda

Hvad overraskede: At der fantes så mange slags pupusas, at de skulle spises med fingrene og af Fidel bestilte varm chokolade til

Hvad skal man huske på: At det, som kan være det mest mystiske og mærkelig for en selv, er det mest almindelige og naturlige for andre.

Amanda

Jeg hedder Amanda. Jeg er vokset op med (og i) to kulturer og taler begge sprog flydende. Jeg er rejseekspert og min hjemmeside omhandler lige nu mine rejser.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Don

    Thanks for the great post

Skriv et svar