You are currently viewing Fornyelse af visa

Fornyelse af visa

  • Post author:

Når man befinder sig i Guatemala, så har man lov til at være her i 90 dage. Guatemala er en del af den gruppe lande, som kaldes “CA-4 landene”, (Central America 4), som består af Guatemala, El Salvador, Honduras og Nicaragua. Man har derfor lov til at være i alt i disse fire lande tilsammen i 90 dage og ikke 90 dage i hvert land, som jeg troede i begyndelsen af min rejse. Jeg vidste derfor at jeg skulle fornye mit visa på et eller andet tidspunkt og undersøgte derfor mine muligheder.

Her er fire muligheder for at få fornyet visa

1. Betal en advokat i Antigua, for at gøre hele arbejdet for dig. Du skal medbringe kopi af kreditkort, medbringe sorthvid pasfotos samt dit pas. Og efter en uges tid kan du returnere til kontoret og hente dit stemplede pas. Dette koster ca. 670 Q (568 DKK).

2. Man kan også tage til Guatemala City. Det ville betyde udgifter med taxi, Uber eller lokalbussen (en chickenbus). Her skal man finde et bestemt turistkontor, og selvfølgelig sørge for at ankomme i åbningstiden og når der er mindst folk, hvor man skal medbringe samme ting, som ovenfor (kopier af kreditkort, pasfotos osv.) og man skal desuden have udfyldt nogle bestemte papirer, som man selv er ansvarlig for at få printet ud og medbringe. Her er der kø og meget ventetid, og nogle dage senere skal man så tilbage til Guatemala City, til samme kontor og på samme tur, for at hente sit pas, hvilket også kan kræve en del ventetid. Denne løsning koster under halvdelen af mulighed nr. 1.

3. Den tredje mulighed er at man overskrider de 90 tilladte dage, og når man engang skal forlade en af de fire CA-4 lande, så betaler man bøden (dvs. 15 Q i bøde, pr. overtrådt dag – altså ca. 13 DKK). Det ville betyde, at du skulle betale 450 Q (382 DKK) hvis du for eksempel blev en måned mere end det tilladte. Men for at være ærlig, så ved jeg ikke om det får konsekvenser senere på din rejse, eller om det kommer til at stå i dit pas, at du “ikke har overholdt loven” og om det kan give problemer i andre lande osv.

4. Den fjerde mulighed, som jeg undersøgte var, at jeg selv fysisk kunne tage ud af landet og opholde mig i enten Belize eller i Mexico i 24 timer, for derefter at returnere til Guatemala. Det allernærmeste fra Antigua ville være at tage til Tapachula, en by i det sydøstlige Mexico.

Efter at have undersøgt tingene nøje, så valgte jeg at bede om nogle dage fri (fra min arbejdsplads Earth Lodge) og tog på en “miniferie” til Mexico. Jeg havde dog ingen interesse i at besøge Tapachula, men havde til gengæld vildt meget lyst til at besøge byen San Cristóbal de las Casas, selvom den ligger meget længere væk end Tapachula. Flere, som jeg har talt med havde varmt anbefalet San Cristóbal de las Casas, så det blev dét jeg gjorde. 

Der findes mange rejsebureauer i Antigua, så jeg spurgte fire forskellige steder om transportpriser til og fra Antigua og valgte derfor det billigste. Ofte når man betaler med kreditkort er der ofte et ekstra gebyr oveni, så selvom jeg betalte med kreditkort, så endte det med at være ret billigt uanset hvad. Alle rejsebureauerne meddelte at afgang fra Antigua var ca. 05:30 om morgen, men eftersom jeg bor i bjergene i El Hato, så ville det være meget dyrere for mig at bestille en taxi på den tid af døgnet, end blot at booke en overnatning på et billigt hostel i Antigua natten før afgang.

Jeg bookede overnatning på et Bed & Breakfast (Casa Monad) tæt på centrum i San Cristobal de las Casas, hvilket var ganske fint, med en hyggelig patio og prisen var inklusiv morgenmad.

Mine udgifter for transport og logi så således ud:

224 DKK = 1 x Transport fra Antigua til San Cristóbal de las Casas (Mexico)

  42 DKK = 1 x overnatning i Antigua natten inden jeg skulle rejse

158 DKK = 4 x overnatninger inkl. morgenmad på “Casa Monad” i San Cristobal de las Casas

224 DKK = 1 x Transport fra San Cristóbal de las Casas til Antigua (Guatemala)

I alt = 648 DKK

Selve transporten mellem Antigua og San Cristóbal de las Casas tog nøjagtig 12 timer. Det var inkl. et lille morgenstop ved en tankstation, stoppet ved selve grænsen, hvor vi alle skulle vise pas og skifte mini-bus samt et stop på den anden side af grænsen, hvor vi skulle udfylde en registreringsblanket, for at komme videre ind i Mexico. – Så mandag den 17. december kl. 06:00 forlod minibussen Antigua og ret præcist 12 timer senere ankom jeg til San Cristóbal de las Casas. Det var rart at stige ud af mini-bussen og få strukket benene efter sådan en lang rejse for jeg havde faktisk lidt ondt i både lænd og numse. Men turen føltes slet ikke så hård eller lang, som jeg havde frygtet. Det var en oplevelse at følge med i naturen og se hvordan landskabet forandrede sig og det var interessant at se byerne, som vi kørte igennem. Desuden havde jeg en syv timers lydbog, som jeg underholdte mig med. Det var Paulo Coelhos “Utroskab”, som jeg hørte på det meste af turen, og den kan varmt anbefales.

Hvor befandt jeg mig: På de trafikerede veje mellem Guatemala og Mexico i en mini-bus.

Hvem mødte jeg: På turen tilbage til Antigua mødte jeg (i min tredje mini-bus) et dansk par (Kia og Peter). De var de allerførste dansktalende jeg møder på hele min rejse. Der skulle altså gå omkring 85 rejsedage, før jeg mødte nogle danskere!! Vildt nok og det var smadder hyggeligt!

Hvad overraskede: De trafikken er så tæt, at de kører så stærkt og råddent og at de alligevel formår at have overblik og få os alle sikkert frem.

Hvad skal man huske på: At det er bjergkørsel og at der er mange sving på sådan en tur. Så lydbog var helt optimalt. Det ville have været helt umuligt for mig at læse i bog på sådan en bumlet tur. Man skal også huske varmt tøj, for det kan virkelig være koldt om morgen og om aftenen i sådan en mini-bus, så trøje, er ideelt. Jeg havde tilmed mit tæppe med til busturen og det var jeg rigtig glad for.

Skriv et svar