You are currently viewing Femte søndag i fasten

Femte søndag i fasten

  • Post author:

Jeg skal love for, at man kan mærke at påsken står for døren. Det er nu femte søndag i fasten inden selve Palmesøndag.

Den største og populæreste procession af dem alle fem er i dag i Antigua. Hvert år, netop denne søndag, kommer der tusindvis af besøgende til byen. Især indfødte, som kommer langvejsfra og i dag er der ingen optog i hovedstaden, så mange familier tager til Antigua i dag, som en familieudflugt, eller ankom allerede i går og har overnattet i Antigua fra lørdag til søndag. Jeg har ladet mig fortælle, at det er en af de ældste optog i Antigua og i dette optog vises, de tre gange Jesus falder og snubler med korset. – Hvad betyder det så?

Her står jeg midt i menneskemængden og ser procesion

Korsvejen er en andagt, en slags gudstjeneste med bøn til minde om Jesu Kristi lidelse og død. Selve andagten består af 14 afsnit, som man kalder for “stationer”. I næsten alle katolske kirker findes en andagt. Nogle gange er der tale om en række billeder, som hænger inde i kirken og repræsenterer alle stationerne, andre gange er det en serie relieffer og af og til blot en række kors med tal. Ved at gå fra station til station følger man i ånden Jesus på den tunge vej fra domfældelsen over korsfæstelsen på Golgata og til graven.

Det er bl.a. det som kommer til udtryk, når de i den katolske verden bærer rundt på disse troner og går i optog med helgenfigurerne. Kristus har lidt for vore synders skyld, og ved at leve os ind i Kristi lidelse, får vi øjnene op for, hvad det egentlig vil sige: nemlig hvor stor Hans kærlighed til os er, og hvor stor vor skyld er.

 

De 14 stationer hedder og betyder hverisær noget forskelligt og de tre gange Jesus snubler og falder med korset er altså stationsnumrene; 3, 7 og 9.

Her er de 14 stationer, som i bund og grund hele påsken handler om:

1. Jesus dømmes til døden

2. Jesus tager korset på sig

3. Jesus falder første gang

4. Jesus møder sin mor

5. Simon af Kyrene hjælper Jesus med at bære korset

6. Veronika rækker Jesus svededugen

7. Jesus falder anden gang

8. Jesus taler til de grædende kvinder

9. Jesus falder tredje gang

10. Jesus berøves sine klæder

11. Jesus bliver korsfæstet

12. Jesus dør

13. Jesus tages ned fra korset

14. Jesus lægges i graven

(Og nogle gange taler man om, at der er en 15. station også, nemlig Jesus genopstandelse).

 

Det er “Jesús Nazareno de La Caída” og “María Santísima Virgen de Dolores” som præsenteres i dag fra kirken San Bartolomé Becerra.

Her finder du kirken San Bartolomé Becerra i Antigua :

San Bartolomé Becerra er i virkeligheden en lille slags landsby, som ligger 2 kilometer fra La Antigua Guatemala i den sydvestlige del. 

Hver lørdag er der madboder, hvor der sælges typisk guatemalansk mad på pladsen foran templet og pladsen blev for nylig ombygget for at skabe en hyggeligere atmosfære omkring kirken.

Her ses hvordan folk ligger klar, for at se optoget begynde kl. 05:00. Billedet er taget fra lokalavisens Facebook-side.

Optoget begyndte kl. 05 i morges og på Facebook kan man se billeder fra de lokale menigheders grupper og den lokale avis’ Facebookgruppe at folk har ligget og siddet klar ved kirken siden kl. 02:00 i morges. Selve optoget varer i 17,5 timer, og ender i samme kirken kl. 00:30 i nat.

Alt er så organiseret i detaljer. Der er rutekort med tidspunkter, hjemmesider, som beskriver alt om processionerne, betydningen, kirker og ruinerne samt hjemmesider, som viser hvor processionen befinder sig i dette øjeblik. Se med HER

Der er flere tusindvis af bærere til dette enorme optog i dag og alle er frivillige. Alle bærerne og hjælperne er klædt i lilla og her i guatemala kalder man dem for “los cucuruchos” (kræmmerhusene). Ingen får løn af nogen art og for mange er det en decideret ære at “få lov” til at bære tronerne. Natten før selve procesionen gik de igang med at lave “alfombras”, de berømte farverige blomstertæpper, som Antigua er så kendt for. Hvis du ikke allerede har læst mit blogindlæg om “las alfombras” så læs med HER.

 

Her er et billede fra selve dagen, hvor de forberedte og dekorerede “alfombras

 

Der findes mange forskellige slags “alfombras”

Det siges, at man absolut ikke må misse ‘las alfombras’ på “la 7a calle”, for de skulle være noget helt særligt og utroligt smukke med savsmuld, farverige blomster, motiver osv.

Der er allerede mange veje, som er helt spærret af, hvilket gør, at bilisterne er nød til at køre store omveje, for at komme ind og ud af Antigua. Folk siger, at det er en kæmpe udfordring hvert år, for dem som arbejder og bor i Antigua, da der er masser af trafik og kødannelser. Der er sat mobile festvals-wc’er op ved katedralen og ved de større pladser og flere steder har folk hængt et lille skilt op ved deres hoveddør, hvor der står “WC lejes ud”. Det er tydeligt at mange sælgere benytter sig af, at der er mange mennesker og turister i byen, så hele påskeoptakten er utrolig kommerciel, med popcornsmaskiner, ballonsælgere, madboder, der er folk som sælger tørklæder, nøgleringe, selvlysende mobilledninger, hatte og selfiestænger osv. Og så er der folk som sælger taburetter, så man kan sidde og vente på procesionen kommer forbi.

Skriv et svar