You are currently viewing De guatemalske legender

De guatemalske legender

  • Post author:

Legende betyder egentlig “det der skal læses” og er fortællinger, som indeholder mystik og har mange eventyrtræk. Der findes mange legender i Guatemala og de populære legender er ret fantastiske og indeholder en del mystik. Her er fire korte uddrag fra nogle af dem:

1. El sombrerón (Legendehistorie)

Dem som har set ham siger, at han har stjålet deres sangstemme. Han er lille, altid klædt i sort og med en kæmpestor hat, hvilket har fivet ham det populære navn ‘El Sombrerón’ (sombrero på spansk er navnet på en stor hat med skygge)

Man siger at han befandt sig i Guatemalas gader når det var fuldmåne og ledte efter kvinder, som han kunne få til at forelske sig i ham med sin stemme og så flettede han deres hår. Han besøger også gårdene om natten hvor det siges at han flettede hestenes haler.

Hvis han vandt en kvindes hjerte (eller en hest) med sin charme, så ville kvinden (eller hesten) dø og for at forhindre El Sombrerón i at komme igen natten efter, så klippede man kvinderne (og hestene) korthåret.

2. El Cadejo

Legenden fortæller at der er to ‘cadejos’. En som ligner en sort hund, som har til opgave at passe på de fulde mænd, når de fik hjem om natten i gaderne. Den blev hos de fulde indtil de var trygt hjemme. Den anden ‘cadejo’ er hvid og sørger for at passe på kvinderne og børnene.

Selvom den sorte passer på de fulde, så er det ikke godt, fordi det siges at den sorte ‘cadejo’ er ond, mens den hvide er god og venlig. Folk siger at man skal være opmærksom på dem begge for hvis et menneske har opført sig dårligt overfor et andet menneske, så vil hverken den sorte eller hvide ‘cadejo’ passe på en.

3. La Tatuana

I Guatmela boede der for mange år siden en ung og smuk mulat kvinde, som blev kaldt ‘la Tatuana’. Hun blev kritiseret for sin måde at keve på samt for måden at nyde livet på. Hun blev derfor dømt for at være en heks, som kunne sort magi og som fortryllede mænd, som blev ofre for hendes sorte magi. Legenden fortæller at hun blev indespærret alene i et lille bitte kammer og uden nogen kontakt med andre mennesker. Med tiden blev hun mere og mere skør. Det siges hun havde lavet en pagt med djævlen og tegnede et skib på væggen, som hun hoppede ombord på og sejlede væk i. Ingen har nogensinde hørt fra hende siden.

4. La Siguanaba

Dette er en af de mest berømte legender fra Guatemala og hun (la Siguanaba) er hovedperson til flere skrækhistorier. Der er dem som siger, at hun kun viser sig overfor uærlige mænd og andre som mener, at hun pludselig viser sig om natten og begynder at tale med mænd, som går alene på gaden om natten. Mændene følger efter hende, fordi de betages af hendes charme og ‘la Siguanaba’ fører dem til en slugt hvor de dør. En anden version er, at hun tiltrækker mænds opmærksomhed mens hun bader nøgen i springvandene og når mændene nærmer sig hende, så viser hun dem sit rynkede hesteansigt med røde øjne og griner højlydt. Og på den måde forhekses mændene og dør langsomt. Og for at mændene ikke skal dø af hendes spådom siges det, at de skal bide i et kors, for at blive befriet af spådommen.

 

Hvilken en af legenderne kunne DU bedst lide og hvad gjorde mest indtryk på dig?? Hvad undrede du dig over?? Smid en kommentar her nedenfor.

Skriv et svar