Blogindlæg

Covid-19 – Er du styret af din frygt?

Rummelighed, medmenneskelighed, næstekærlighed og tillid til universet.

Der er nok ikke den sjæl efterhånden, som endnu ikke har hørt om covid-19. Vi er blevet bombarderet med informationer og nyheder omkring denne virus. En forholdsvis kort periode, hvor vi alle er blevet oplyst og informeret om denne finurlige fyr, som er gået fra virus, til epidemi og nu til pandemi, gennem TV, nyheder, radio samt sociale medier. En kort periode hvor folk langsomt har gjort sig sine tanker om, hvad det er vi har med at gøre samt alvoren af den. En kort periode, hvor man har haft mulighed for at tale og debattere med andre om det omdiskuterede emne og en kort periode, hvor mange langsomt er blevet mere bange og utrygge. – Det kom især til udtryk i går aftes efter Danmarks Statsminister Mette Frederiksen udmeldte på pressemøde ”Danmark lukker ned”. Og med disse ord, kan jeg godt forstå, at nogen med det samme har set rødt, rejst sig fra sofaen og ageret i momentet, fundet deres kreditkort og nøgler og sprang af sted til supermarkedet. – Men disse stakkels mennesker havde nok mere gavn af at høre resten af pressemødets udmeldelse færdigt INDEN de gik i aktion. Statsministeren sagde nemlig samtidigt at vi IKKE er i en fødevarekrise, men i en sundhedskrise og at der IKKE er grund til hamstring eller panik – heller ikke i morgen. Vigtig udmelding! Og også vigtigt at vi alle forholder os respektfulde overfor hinanden og samtidigt hjælper på bedste vis, ved at tage afstand til hinanden for at minimere risici for smitte.

Lader du tankerne om de negative konsekvenser ved dine beslutninger fylde mere, end de gevinster du får ved at handle i selvkærlighed?

Hvis du lader dig styre af frygten, når du skal træffe nødvendige beslutninger, kan du hurtigt miste overblikket, både over selve situationen og i andre sammenhænge også. Dine tanker bliver ved at kredse om beslutningen, hvilket påvirker dit humør og dit overskud.

Det handler om afmagt. Når vi er bange, har vi en oplevelse af ikke at have indflydelse på, hvad der kommer til at ske. Vi tænker, at det hele går ad helvede til, uden at vi har nogen som helst form for kontrol og det er vigtigt at gøre sig klart, at det er afmagten, der er det væsentlige i vores frygt, for først da kan vi forholde os konstruktivt til frygten i stedet for at lade os styre af den. Lige nu tror jeg det er vigtigt, at vi accepterer, at vi ikke har kontrol med alt og at vi laver noget i dagligdagen, som vi kan se et resultat af. Jeg har besluttet mig for ikke at lade mig begrænse, og forsøge at leve så normalt som muligt, trods vilkårene.

Det er en højst unormal situation vi står i

Vi er alle forskellige individer og reagerer selvfølgeligt forskelligt i uventede situationer, for pludselig efter onsdag aften den 11. marts, kan ingen i Danmark bare gøre som de ”plejer”. Og når man pludselig skal tage stilling, tage ansvar på en ny måde, og bidrage til at et fællesskab og et samfund skal fungere, fordi det er alles ansvar, så kommer man pludselig ud af sin komfort zone og ved ikke helt hvad ens rolle er i den ”nye” kommende ukendte tid, vi går i møde. For at være ærlig, tror jeg det er sundt for os alle. Og når det er sagt mener jeg ikke at corvid-19 er sundt eller godt for nogen og jeg forstår godt alvoren af den og ønsker ikke for nogen som helst at de skal rammes, påvirkes eller have gener af den. Men hele samfundet, hvis ikke verdenen, er påvirkede på nuværende tidspunkt i en eller anden grad. – Når jeg skriver, at jeg mener det er ”sundt for os”, så mener jeg at det på en eller anden måde gavner og giver det danske samfund et lille ryk og skub, for at vi kan tage stilling og tænke i nye baner og innovativt. Det er netop i sådan en periode vi får ekstra lov til at vise, hvad Danmark og danskerne står for, hvad vi vil signalere til resten af verden samt overfor hinanden samt hvordan vi kan stå sammen i det velfungerende velfærdssamfund vi lever i. Vores velfærdsamfund bygger på værdier som solidaritet, lighed, tillid og fællesskab. For mange borgere er velfærdsamfundet derfor en forudsætning for sammenhængskraften i Danmark. Dette sker gennem en sikring af borgernes lige adgang til eksempelvis gratis uddannelse, sundhedsvæsen og sociale ydelser. Velfærdsamfundet understøtter dermed også en grundlæggende tryghed, der er væsentligt for at bevare Danmark som et konkurrencedygtigt og dynamisk samfund, som formår at tilpasse sig nye tider. Og i den kommende tid er vi nød til at bevare roen og trygheden. Det synes jeg man især skal huske på i disse dage og reflektere over, hvordan man vil være som menneske, hvordan man vil bidrage og hjælpe samfundet i disse dage samt fortsat huske på vores samfunds værdier. Tag det med ro, lav dagligdags rutiner i hjemmet (for børnenes skyld) og lad jer ikke styre af angst og panik, men hav tillid til at vores samfund er stærkt. At vi som mennesker er stærke og at vi lige nu hjælper hinanden ekstra meget, bedst hver for sig.

Det er en højst unormal situation vi står i, og derfor kan vi heller ikke gøre som vi plejer, mht. at gå på job og få børnene i skole osv. Til dem som er utrygge tror jeg det er ekstra vigtigt at have tillid til eksperterne, som er klogere på situationen vi er i og at de tager de rigtige beslutninger, for alles bedste og samfundets skyld. – Statsministeren udmeldte i går aftes, at vi skal handle ind som vi plejer, fordi vi netop IKKE er i fødevarekrise, og det skulle da være til at forstå (og dejligt) at noget er som ”det plejer”. Vi skal alle have handlet ind i den kommende periode. Butikkerne holder åben som sædvanligt, der er varer på lager, lastbiler kører som de plejer, der er fødevarer til alle. Så tag det roligt og brug den sunde fornuft, så vi sammen, hver for sig, kan hjælpe med at komme igennem denne anderledes periode. Og så synes jeg vi alle skal huske de ekstra smil (især til vores butiksansatte) og huske på at vi alle bidrager til samfundet på hver vores gode måde. Lad os se perioden som en gave, med masser af tid til refleksion, egenomsorg, oprydning af sjæl, sind og hjem. Det bliver sikkert en periode med mange puslespil, TV, iPad, rengøring, bagning, oprydning, læsning og fordybelse mens vi væbner os med tålmod. En periode med flere telefonopkald, flere Netflix abonnementer, flere e-bogskonti osv. – Jeg opfordrer til at alle ser værdien og det positive i denne uventede situation og fortsat holder humøret og positiviteten oppe, med rummelighed, medmenneskelighed og næstekærlighed og tillid til universet.

Skrevet af Amanda Rico, 12. marts 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *