You are currently viewing Bendición Tropical

Bendición Tropical

  • Post author:

Midt i Guazacapán kan man finde et af de lokale landsbyhuse med endnu en af de større familier. Her bor Mardoqueo med sin kone og 7 børn samt nogle børnebørn. Hans ældste søn er 27 og den yngste er 8. Her imellem finder man ‘Junior’ på 14, som er opkaldt efter sin far og som spiller trommer. ‘Junior’ mødte jeg, fordi han er et af de børn, som er tilknyttet Uplifting Ministry, hvor jeg arbejdede frivilligt en uge. Og ‘Junior’ spiller altså med i fars band som trommeslager. Jeg fik den ære, at få lov til at opleve dem øve en dag hjemme i deres ‘øvelokale’.

Faren Mardoqueo har spillet musik hele sit liv og alle hans onller spiller også musik i et andet band. Mardoque var først med i bandet med onklerne, men eftersom Mardoqueo arbejder som pastor i kirken, som sønens skole er tilknyttet, så ønskede han at spille kristen musik i stedet for med onklerne. I Mardoqueos band, som hedder Bendición Tropical (Tropisk velsignelse) er de omkring ni og det består af en nevø, eller to, sønnen Junior, en dattee, venner osv.

Bendición Tropical bliver hyret til at spille til særlige festivitas og netop den lørdag, hvor jeg besøgte dem, der skulle de spille til en 15 års fødselsdag om eftermiddagen.

Tre af Mardoqueos børn. Den yngste søn på 8 år spiller med i dagens anledning

Selve oplevelsen

Jeg synes det var fantastisk at opleve, hvordan de øvede og selve lokalet med papkasser, stativer, gardiner, slidte vægge, gamle kabler, hullede stole, masser af støv, osv. var en oplevelse i sig selv. Og der var vildt varmt, fordi lokalet var halvt udenfor, og solen brændte og varmede gennem bliktaget. 

Jeg følte mig heldig, at jeg kunne få lov til at være en del af det, og Mardoqueo fortalte ivrigt om taktslag, genrene, osv., og en af de sange, som de spillede hed “La única razón” med Danilo Montero og en anden hed “Dios incomparable”. Denne sang er genren merengue.

Genre og stil

Bendición Tropicana spiller sange med kristne tekster, og alle sangene er fra Latinamerika, hvilket betyder, at de alle er i latinamerikanske rytmer såsom, salsa, merengue, cumbia, med mere.

Cumbia – stammer fra Columbias karibiske kystområde og er kommet ud af en ganmel dans, som man benyttede til frieri udøvet af slaver af afrikansk oprindelse.

Merengue – stammer fra Den Dominikanske Repuplik. En pardans, hvor man danser tæt og bevæger sig fra side til side og genren er meget populær i hele Centralamerika.

Salsa – er en dans, som er opstået ud af flere forskellige latinamerikanske genre, som fx ‘son montuno’, ‘mambo’, ‘cha cha cha’ med flere. Ordet salsa betyder “sovs” på spansk og selve navnet blev opfundet i USA i 1970erne. På Cuba kalder de dansen salsa for ‘Casino’ også kaldet ‘la salsa cubana’. Dette er også en pardans, hvor man danser hurtigere og skal være opmærksom på mandens anvisninger. Salsa har normalt otte taktslag med pause på fjerde og ottende slag. 1,2,3 x 5,6,7 x

Og i det meste salsamusik finder man også den traditionelle 2-3-clavesrytme, som begynder på det andet slag. Rytmen noteres således (bemærk den lille ‘finæsse’ hvor rytmen markeres på 6 1/2 og altså ikke lige på det sjætte taktslag):  2, 3, 5, 6 1/2, 8

Trommesolo

Mardoqueo og de andre i bandet var ivrige for at høre “hvad jeg kunne” nu hvor jeg ville komme på besøg og var musiklærer, så til sidst måtte jeg jo overgive mig og gav en trommesolo og slog over i en almindelig rockrytme, hvorefter bandet gik i gang med at spille til. Det var super sjovt og mest sjovt at se deres reaktioner og hvordan de tog mobilerne frem for at filme mig. Jeg tror ikke det er hver dag, der kommer en pige fra Europa, som er nysgerrig på deres musik og lige slår lidt på deres trommer (hahaha…)

 

Hvor befandt jeg mig: Hjemme hos Mardoqueo i Guazacapán

Hvem mødte jeg: Jeg mødte alle medlemmerne af bandet ‘Bendición Tropical’

Hvad overraskede: At selve lokalet de øvede i så ud som det gjorde og var så lille, og at de alligevel formåede at få plads til ni musikere. At de ledninger de brugte var så slidte og gamle. At de var så ihærdige for at høre mig spille trommer.

Hvad skal man huske på: At i alle byer findes der mennesker som vil dele og fortælle om det de brænder for og at der i enhver by findes familier som overrasker med skjulte talenter.

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Jab

    Kan man se eller høre noget musik?
    Evt et link. På forhånd tak

Skriv et svar