You are currently viewing At arbejde som frivillig

At arbejde som frivillig

  • Post author:

Det er en fed oplevelse at arbejde som frivilligt. Jeg har aldrig “prøvet” det før, over så lang tid, og det giver noget helt andet, end hvis man blot giver en hånd med i en kort periode. Og der er mange fordele ved det. Jeg har nu været på Earth Lodge i 6 uger og når det har passet ind i vagtskemaet osv. så har jeg også brugt nogle formiddage på den lokale skole i El Hato. På Earth Lodge har jeg lært rigtig meget omkring dét at drive en virksomhed bestående af restaurant og hotel. Jeg har fået nogle gode venner, en dagligdag med søde mennesker omkring mig, hvor der er plads til humor, trods forskelligheder og jeg føler mig hverken ny eller fremmed mere. Det kan også mærkes på de fire hunde, som er på stedet, for det er først nu, de begynder at henvende sig, vil hilse om morgenen, når jeg kommer op i restauranten og hundene logrer, når jeg taler til dem. 

Ud af alle os frivillige, som nu arbejder i restauranten, så er jeg den som har været her længst tid. Der har været udskiftning af personale, og et par fra Mexico er nu ankommet for ca to uger siden. Det har derfor været min opgave at skulle lære de nye op. Og den 16. december ankommer min veninde Andrea, og hun skal også begynde at arbejde på Earth Lodge som frivillig. Det betyder, at vores plan om at rejse til den caribiske kyst og dykke, bliver udskudt og jeg tager lige 5-6 uger mere på Earth Lodge end beregnet. Hun var årsagen til, at jeg informerede Earth Lodge om, at jeg skulle videre efter jul, og i mellemtiden havde Earth Lodge og Andrea haft kontakt med hinanden (igen) og det ene førte med det andet. Så… som det ser ud nu, så bliver jeg på Earth Lodge til midten/slutningen af januar 2019 og rejser langsomt mod Costa Rica, hvor jeg skal holde “ferie” med min mor i februar.

Jeg opfordrer alle til at prøve at arbejde som frivilligt på et tidspunkt i deres liv, og her er fordelene ved at kaste sig ud i det, baseret på mine egne erfaringer:

1. Du sparer en masse penge

Når du rejser, så er de to største udgifter nemlig kost og logi. Og når man arbejder som frivilligt, så tilbydes der ofte en af de to ting (eller begge dele) fremfor løn.

2. Du lærer nye mennesker at kende

Nogle steder er der plads til mere end én frivillig og der er flere frivilligtarbejdende tilknyttet et sted. Du kommer tættere på lokalbefolkningen og på den måde får man udvidet sit netværk og får måske tilmed nogle venner for livet.

3. Du gør noget godt for andre

Det er godt at lære, at man kan yde og give uden at forvente at få lige så meget igen. Især når man befinder sig i “den tredje verden”, hvor befolkningen lever under helt andre vilkår. En lille indsats for dig, kan gøre en kæmpe forskel for andre.

4. Du lærer en masse nyt

Ikke kun om det sted du arbejder og selve virksomheden, men du lærer også en masse om det land du befinder dig i. Du bliver klogere på kulturen samt traditioner og får udvidet dine sprogkundskaber. Du lærer noget om de mennesker du omgåes med og om deres baggrund og traditioner. På Earth Lodge taler vi fx dagligt spansk og engelsk og 90% af alle telefonopkaldene er på spansk og 50% af gæsterne, som besøger stedet er guatemalanere. Selve kasseapparatet er på “Spanglish” og selvom jeg taler spansk (fra Spanien), så er der et hav af nye ord og udtryk, som jeg har været nød til at lære mig, fordi det simpelthen er anderledes her, end det spanske jeg er vant til fra Spanien. Jeg er derfor også mentalt træt hver dag, når jeg går i seng, fordi det hele foregår på to sprog hele tiden (og jeg tænker mest på dansk). Her er nogle få eksempler på hvor forskelligt det spanske kan være:

Danmark Spanien Guatemala
Juice / saft                 Zumo Jugo
Smoothie Batido Licuado
Du Tu Vos
Bil Coche Carro
Kuglepen Boligrafo Lapizero
Computer Ordenador Computadora
Mobil Móvil Celular
Kande Jarra Pilete
Øreringe Pendientes Aretes
Brun Marrón Color café
Trapper Escaleras Gradas
Uheldigt Vaya tela / mala suerte           Mala honda
Bus Autobús Bus / camioneta
Tjener Camarero Mesero

 

Og derudover findes der ufattelig mange navne på lokale ting, som de serverer og har her i Guatemala, fordi det er frugter, råvarer og ingredienser, som produceres i denne del af verden. Man benytter desuden helt andre høflige vendinger og det er virkelig interessant at iagttage og opleve.

5. Du lærer at sætte grænser

Når man arbejder frivilligt er det vigtigt at være tro mod sig selv og stå inde for det man har værdi på. Det er selvfølgelig også vigtigt at udvise fleksibilitet og indordne sig stedets måde at arbejde på og lære af forandringerne og at tingene ikke er som “det plejer” at være osv. Men er der ting, som ikke stemmer overens med ens værdier, så kan det være svært at få italesat ting, især når man arbejder på tværs af kulturer og skal udtrykke sig på et andet sprog, når det ikke er ens modersmål. Det er en lærerig proces og du udvikler dig i og med opgaverne og udfordringerne.

6. Du får et minde for livet

Den periode og den tid du investerer i et frivilligt arbejde kommer aldrig igen og det er lige nu og her du er på farten og rejser, så grib chancen. Tak ja til de tilbud der kommer og vær nysgerrig. Du kan kun vokse med opgaven og med tiden. – Og når du engang bliver “gammel”, så har du gode historier at fortælle dine børn og børnenebørn 🙂

Der er så mange muligheder for at lave frivilligtarbejde, især i Guatemala og der er mange organisationer, NGO’er, foreninger og især skoler, som søger frivilligt arbejdskraft. Så… går du med drømmen om at gøre en forskel og hjælpe, hvor der rent faktisk behøves, samtidigt med at du lærer noget nyt, så kan jeg kun anbefale at du griber chancen og tager et par måneder “ud af kalenderen”. Mulighederne er mange og de har brug for hjælpen!! Som skrevet ovenfor, så er en lille indsats for dig, noget som gør en kæmpe forskel for andre!

Skriv et svar