You are currently viewing 12. december – Virgen Guadalupe

12. december – Virgen Guadalupe

  • Post author:

Den 12. december er en vigtig og festlig dag for mange katolikker, især hvis man er fra Mexico og Centralamerika, da hun officielt er Latinamerikas skytshelgen. I dag er det Helgenen Guadalupes dag, og det betyder, at alle dem som hedder Guadalupe har også deres navnedag i dag. I katolske lande er der kutyme for at fejre navnedage og det kan til tider være en større begivenhed end at fejre sin fødselsdag.

Jomfruen Guadalupe tilbedes af mange og især på denne dag er der mange pilgrimme som valfarter til basilikaen ”Santa Maria de Guadalupe” ved Tepeyac-bjerget, nord for Mexico City.

Som jomfru af Guadalupe forbindes hun med månegudinden og med jordens moder. Hun beskytter sine børn mod lidelser. Til gengæld kræver hun, at man lover at valfarte, og at man ofrer blomster og lys og giver gaver til hende. Hvis man forbryder sig over for Jomfruen af Guadalupe, rammes man af uheld, sygdom og død.

Der findes også en ”Guadalupe” i landsbyen af samme navn i regionen Extremadura i Spanien og der kan stadig den dag i dag være noget forvirring og diskussion om hvilken er den ”rigtige” osv.

Her under ses nogle billeder fra byen Antigua, Guatemala, hvor dagen fejres i fine dragter og med optog. Billederne er fra 12. december 2018

En af historierne...

Der findes flere forskellige historier vedr. Jomfruen Guadalupe. En af historierne fortæller at i begyndelsen af december i 1531 var der en dreng kaldet Juan Diego, som var ude at gå en meget tidlig morgen, fordi han var på vej over til katakese og kommunion-forberedelse. Og næsten da han var nået hen til kirken hørte han en stemme kalde hans navn. Han fik øje på den smukkeste skikkelse som lyste som solen. Skikkelsen talte til ham og sagde: ”Juanito.. Min yngste søn. Jeg er Guds Moder Maria og jeg ønsker der skal bygges et tempel her. Tal med bispen og gør dit bedste for at der bliver bygget et tempel her”. Juan Diego fik fat i bispen og fortalte at Gudsmoder havde talt ham og at der skulle bygges et tempel. Bispen sagde til Juan Diego, at hvis dette var sandt, så skulle Guds Moder komme med et tegn. Juan Diego informerede Guds Moder Maria om bispens svar, og hun svarede blot at han skulle komme tilbage næste morgen på samme tid, så ville de få hendes tegn. Men Juan Diego kunne ikke komme næste morgen, for hans onkel var blevet meget syg i løbet af natten mellem den 11. Og 12. December. Onkelen var døende og Juan Diego gik ud for at finde hjælp. Pludselig dukkede Guds Moder Maria op fremfor ham igen og spurgte hvor han skulle hen. Juan Diego fortalte hende om den døende onkel, hvorefter hun svarede, at han ikke skulle bekymre sig. Han var ikke døende mere og at han nu var sund og rask. Juan Diego tænkte at det måtte være tegnet og fortalte bispen om miraklet.

Den katolske kirke har gjort Juan Diego til helgen, hvilket er tegn på, at kirken tror på og erkender mysteriet.

Flere jomfruer af samme navn?

Men hvorfor er der så to helgener ved navn Guadalupe? En i Spanien og en i Mexico?

Ifølge mexicanerne fordi jomfruen på de indfødtes eget sprog, aztekisk, betegnede sig selv som ”coatlaxopeuh”, der udtales meget ligesom det spanske ”guadalupe”, og som betyder ”den der maser slangen”.

Det skulle hentyde til, at jomfruen kom og udryddede de indfødtes traditioner med at ofre mennesker til deres guder.

Oprindelsen til den spanske jomfru er mere jordnær. I 1326 fandt en fårehyrde en figur af hende på bredden af floden Guadalupe, knapt 250 km sydvest for Madrid.

Navnet Guadalupe er oprindelig arabisk og betyder ”den skjulte flod”. Hvordan figuren havnede på flodbredden er uvist, men den menes at være kommet til Spanien fra Rom i starten af det 8. århundrede. Dengang var den sydlige del af den iberiske halvø netop blevet invaderet af arabere, og figuren blev skjult for ikke at falde i hænderne på de islamiske besættere. På stedet byggede man et lille kapel, som senere blev til et kloster.

I middelalderen var Guadalupe en betydningsfuld by på grund af jomfruen og klostret. Det katolske kongepar Isabella og Ferdinand opholdt sig flere gange i klostret, og det var her, de gav Christopher Columbus opgaven med at finde søvejen til Indien, som senere viste sig at være Amerika.

Det første Columbus gjorde, da han vendte hjem til Spanien i 1493, var at takke Jomfruen af Guadalupe for at have bragt ham sikkert tilbage.

Fejring af Guadalupe i Antigua

Herunder kan du se hvordan jeg fejrede 12. december og Jomfruen Guadalupes dag 2018 i Antigua i Guatemala.  Der var festligt musik, optog, hvor jomfruen blev båret rundt i byens gader og de fleste guatemalanerne (los chapines) var fin klædt på. Det var en god og kulturel oplevelse. Klik på videoen herunder:

Har du også oplevet den 12. december i Latinamerika et sted? Hvordan fejrede DU dagen og hvad gjorde særligt indtryk på DIG?? Skriv din historie herunder.

Skriv et svar